Хранителния режим при възстановяване от диабет, трябва да се състои от храни с минимални стойности на прости въглехидрати (монозахариди) и повече от храни, съдържащи сложни въглехидрати (полизахариди). Основната причина, да бъдат наричани простите въглехидрати “празни калории“ се състои в това, че те не могат да се натрупват в организма като гликоген. Докато простите захари, които не носят никаква енергия, те единствено стимулират панкреаса, да отдели инсулин, който да насочи глюкозата на сложните въглехидрати към мастните клетки, мускулите и черния дроб. А не тя да стои в кръвта, като свободна захар – т. нар. кръвна захар. Простите въглехидрати предизвикват реакция за синтезирането на хормона инсулин и при редовната им употреба, натоварват панкреаса за изработването му, от където следва влошаване на правилната му работа. Инсулина от своя страна превръща излишните въглехидрати в мазнини, които се складират в мастните клетки, като запас от енергия, в следствие на което се повишава телесното тегло, което се забелязва при повечето хора страдащи от това заболяване.
Някой храни съдържащи прости въглехидрати са:
Тестени закуски за бързо хранене, като пица, спагети, хамбургери, банички, кифли, пържени и мазни храни предлагани в заведения за бързо хранене.
Всички пакетирани храни като чипс, снакс, царевични пръчици и др.
Сладкиши съдържащи захар от всяко естество: Шоколад, торти, бисквити, вафли, шоколадови десерти, сладолед, бонбони и др.
Бялото брашно и всяка храна която го съдържа.
Информацията, предлагана върху опаковките на хранителните продукти, които купува човек, включва количеството въглехидратно съдържание, но не уточнява дали въглехидратите са прости или сложни. В резултат на това, често човек се подвежда, като смята, че ако поеме необходимото количество въглехидрати, посочено на опаковката, ще спазва подходящата диета – това е погрешно. Полезни за клетката и като цяло за човешкото тяло са храни съдържащи сложни въглехидрати.
За да се въздейства положително на оздравителния процес и протичане на благоприятни процеси в органите и организма, е желателно да се наблегне на хранителен режим, с храна богата на сложни въглехидрати (полизахариди). Те се разделят на две основни групи:
Растителни – основно присъстват във всички варива, като боб, зелен фасул, леща, грах, картофи, ориз и др.
Животински – срещат се предимно в пилешкото месо, морската рибата и морска храна.
Храната трябва да бъде предимно прясна, необработена термично и да бъде преобладаваща от растителен произход.
Структурата на растенията – стъблото, семената, корените и листата – са изградени от полизахариди и осигуряват най-важния хранителен компонент – влакнестата тъкан (целулоза). Членовете на медицинската общност и специалистите по здравеопазване защитават идеята, че приемането на храни с влакнеста тъкан е инструмент за намаляване на риска от няколко свързани със здравето проблеми, включително и от раковите заболявания. Приемането на целулоза определено намалява увеличаването на теглото и ограничава риска от кръвна захар, инфаркт, инсулт, бъбречни проблеми и други заболявания причинен от наднорменото тегло.